Smaki i Kolory Afryki

Dla nas, KOKOworld, wszystko zaczęło się w Afryce. Dlatego też z wielkim entuzjazmem angażujemy się w inicjatywy promujące afrykańską kulturę. I z tego też powody nie zabrało nas podczas festiwalu kina afrykańskiego AfryKamera 2016.


Pokazy
filmów z kontynentu afrykańskiego odbyły się w dniach 18 do 24
kwietnia w krakowskim Kinie pod Baranami. Natomiast wydarzeniem
towarzyszącym Afrykamerze było spotkanie z cyklu „Kulinaria od
Kuchni” poświęcone odkrywaniu smaków, tradycji i kultury Afryki,
podczas którego zaznaczyliśmy swoją obecność.


Podczas
tego wieczoru o afrykańskich przysmakach przygotowanych specjalnie
na tę okazję opowiedział Yuga Bussa, Kongijczyk i właściciel
Karibu Polska. Mieliśmy okazję skosztować pierożków samosa z
mięsem, warzywami i serem mozzarella, bhajia - chipsów afrykańskich
ze szpinakiem, kaimati - pączków afrykańskich z kardamonem,
kokosem i syropem ananasowym oraz bissab - herbaty z Senegalu z
hibiskusem i lampki afrykańskiego wina.


Spotkanie
wzbogaciła prelekcja Edyty Łubińskiej z Instytut Studiów
Międzykulturowych UJ, która w swoim wystąpieniu „W samym sercu
Afryki. Od wschodu do zachodu w Krainie Niam Nam” opowiedziała o
codzienności i różnorodności tej społeczności oraz przedstawi
Afrykę z perspektywy kulturoznawczej. Z kolei KOKOszka Emilia
Wojciechowska odpowiedziała na pytanie jakiego koloru są Wyspy
Zielonego Przylądka i przybliżyła ten piękny zakątek Afryki.
Podczas wieczoru nie zabrakło również rytmów afrykańskich: czyli
występu zespołu bębniarskiego oraz pokazu tańca batuk wykonanego
przez Carlę Tavares, który już na dobre przeniósł nas w inny wymiar! 








KOKOworld